Neo, Raito ja Monni

Koirapoikien elämää ja tekoja

Vettä ja pelastusta ja vähän tokoakin!

Jätä kommentti

Sain avoimen luokan vepe-koepaikan viime lauantaiksi Inkooseen ja pitihän se lähteä yrittämään uutta luokkaa, vaikka liikkeitä ei olla pahemmin päästy vielä treenaamaan. Neo on niissä harvoissakin treeneissä esittänyt osasta avoimen liikkeitä aika luovia variaatioita.

Omassa veneessä sitä hetsattiin pari kertaa kohti rantaa, että se jättäisi suosiolla minut lillimään veneeseen ulapalle. Ei paljoa hetsiä tämä mies tarvinnut, kun se jo alkoi hyppäämään pituutta köyden yli ja lähti rantaan niine hyvineen ja se piti aina erikseen kutsua hakemaan venekin mukaansa.

Kuivatreeneissä sille väännettiin kertaalleen rautalankamallia siitä, että köysi (ja vene) olisi ihan suotavaa ottaa mukaan ja hyvin nopeasti se tajusikin homman idean ja alkoi vedessäkin muistamaan köyden olemassaolon. Jonka jälkeen se yrittikin sitten saada köyden jo lennosta kiinni tai hyppi sen päälle veteen niin, että vetoköysi oli lopulta sen palleissa takajalkojen välissä (mikä ei suinkaan estänyt sitä kiskomasta venettä rantaan).

Suht epävarmoin fiiliksin siis lähdettiin kokeeseen. Tiedän, että Neo kyllä hoitaa hommansa, mutta ihan eri asia oli se, että tietääkö se, mikä kunkin homman ideana on?

Ekana kahden veneen liike. Laitoin koiran yksin veneeseen ja jäin itse rantaan töröttämään, että se toisi veneen edes suunnilleen oikeaan paikkaan. Hienosti Neo odotti lupaa, lähti hyvin ja nappasi varmasti kakkosveneen köydestä kiinni. Virtaus oli kuitenkin varsin vahva ja vene lähti killiin ja painoi samalla koiraakin ohi linjasta. Neo kiskoi hienosti venettä minulle, vaikka köysi ja vene olivat painuneet jo sen toiselle puolen ja sen piti ihan tosissaan urakoida saadakseen veneen haluamaansa suuntaan. Neo tuli lopulta itse maalilinjan sisään, mutta virtaus painoi veneen ohi tolpasta. 25 pistettä.

Vientiesineeksi arvottiin dummy. Tämä on Neon vahva temppu ja se hoiteli sen nytkin vallan mainiosti. Vähän se kyseli avustajalta palkkaa luovutuksen jälkeen, mutta lähti yhdellä käskyllä takaisin rantaan. Tässäkin sivuvirtaus näkyi, kun koira meinasi ilman painoakin mennä linjasta ohi. 25 pistettä.

Oma (tosi iso) vene. Neo oli lähtöastelmissa aika jumissa köyteen, tuijotti sitä ihan maanisena. Viskasin köyden suoraan veneen keulasta ja pyrin lähettämään koiran vähän takakautta sivusta, jotta se ei hyppäisi köyden päälle, mutta löytäisi sen helposti. Hienosti Neo noudattikin lähetyssuuntaa, muttei sitten löytänytkään heti köyttä, vaan uiskenteli hämmentyneen näköisenä pari kiekkaa, ennen kuin hokasi, missä köysi on. Mutta olipa kilttiä, ettei se yrittänytkään lähteä rantaan ilman venettä!
Matkalla se ui tosi läheltä 30 m poijua ja vene vähän jumitti poijuun kiinni ja Neolle tuli ilkeä nykäys köyteen. Sinnillä se selvitti tilanteen, mutta virtaus oli taas voimakas ja painoi meidät 3 m ohi maalilinjasta. Hienosti Neo selvitti tämänkin tehtävän, joka on sille uusi ilmiö! 22 pistettä.

Hukkuvaankin laitoin koiran yksikseen veneeseen ja jäin itse rannalle. Neo on ottanut tässä liikkeessä hetsaamisen hyvin vastaan ja olikin aika jännää miettiä, pysyisikö se veneessä mun käskyyn saakka vai lähtisikö omin luvin hukkuvan perään. Kilttinä poikana se istua nökötti tuomarin kanssa veneessä ja odotti käskyä. Vähänhän se oli sellaisen viritetyn viulunkielen oloinen kuikuillessaan kaula pitkällä, mutta pysyipä silti! Nappasi hyvin hukkuvan matkalta mukaansa ja nyt kun hukkuvalla oli vähän pidempi patukka, Neo ei edes mälvännyt otteensa kanssa ja hukkuva pysyi kyydissä loppuun saakka. Mutta edelleen virtaus vei koiraa ja hukkuvakin meni maalilinjasta 3 m ohi. 22 pistettä.

Yhteensä 94 pistettä ja sen myötä AVO 1.

Kävin palkkioksi ostamassa kotimatkalla Lidlin halpis verkkomerkit, jotta voin opettaa Neolle maalitolppien merkityksen ennen seuraavaa koetta. Sehän osaa hakea kuivalla maalitolppien väliin mistä matkasta tai kulmasta tahansa, mutta vedessä se ei ymmärrä tolppia vielä lainkaan. Jatkoa ajatellen sille on opetettava maalilinja ja nyt jos joskus on hyvä aika.

Tokojuttuja
Testailtiin viikonloppuna Neon kanssa tokon evl:n uutta kierto-nouto-hyppy-hässäkkää ensimmäistä kertaa ihan kokonaisena liikkeenä ja oikeilla mitoilla. Olen aiemmin tehnyt tätä temppua vasta yhden hypyn kanssa ja kapulatkin ovat olleet vasta rekvisiittana kentällä lojumassa. Haluan edelleen painottaa Neolle, että kapuloiden omatoiminen väijyminen ei ole suotavaa.
Kovin on ollut vaikea temppu, kun Neon mielestä hypyt kuuluu hypätä mennen ja tullen. Sillä tuli sellainen huvittava error-tila kun yritin neuvoa, että ”anna vaan mennä ronskisti hypystä ohi ja kiertämään”. Se kiersi lopulta sata lasissa kaiken, mitä pihalta löytyi. Marjapuskat, kaivon ja lasten keinunkin: ”Perkele, kierretään nyt sitten, jos se muka on niin tärkeetä!”

Voi toista, kun se on välillä niin tosissaan näiden juttujen kanssa.

Mutta nyt kun rakentelin ihan sääntöjen mukaisilla mitoilla pihalle koko hässäkän, liike muuttuikin koiralle paljon helpommaksi. Ne hypythän on tosi kaukana koiran juoksulinjasta. Mä juoksutin aiemmin koiraa merkin ympäri paljon lähempää hyppy(j)ä.
Näin äkkiseltään tuumailtuna tämä on aika kiva liike! Jopa stopit toimi hyvin, kun Neo ei ehtinyt kerätä vauhtia kääntymisen jälkeen.

Merkitön merkki sen sijaan aiheuttaa minussa lähinnä tympäännystä ja hyperventilaatiota. Onko typerämpää juttua, kuin yrittää saada iso, isolla laukalla etenevä ja ison kääntösäteen omaava koira osumaan johonkin helkkarin mielikuvitusrinkulaan?
Tähän saakka olen niputtanut tämän tempun sarjaan ”tehdään tätä sitten joskus paremmalla ajalla ja ajatuksella”. Mutta jos tässä aikoo joskus kisaamaan päästä, niin pakko kai tähänkin on ryhtyä.

Targetti-ajatuksesta luovuin heti alkuunsa, koska jos kokeissa rinkula on merkitty ties millä teipinpalasilla, en voi opettaa Neolle tähän liikkeeseen mitään varsinaista kohdetta. Sehän hakee sitten niitä teipinriekaleita vaikka helkkarin kuusesta saakka.

Päätin siis lähteä opettamaan tätä vähän kuin pk-eteenmenon tyylisenä juttuna. Ajatuksena: ”juokse suoraan, kunnes toisin sanotaan”. Sitä en vielä tiedä, miten saan sen pysähtymään oikeassa kohdassa ilman että se pysähtyessään kääntyy ulos rinkulasta. Neo kun ei ole mikään pikku askelin tipsutteleva minikoira, joka kääntyisi kolikon ympäri.

Viikonloppuna aloitettiin nollasta ja juoksutin koiraa koko pihan poikki pallolle. Sisäänajettiin uutta käskyä ja liitettiin se suoraan juoksemisen. Neo tietenkin juoksi pallolle minkä tassuista irtosi ja tämä oli sen mielestä oikein hauska juttu. Mutten ole silti ihan varma, että toimiiko tämä pidemmän päälle ja oikeasti. Jos se juoksee noin kovaa, sitä on mahdotonta saada pysähtymään oikeassa kohdassa.

Sanoinko jo, että tämä on mun mielestä tyhmin temppu ikinä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s