Neo, Raito ja Monni

Koirapoikien elämää ja tekoja

Arvi

Arvi

Arvi, TK2 BH Taivaannastan Diidakoansta
Suomenlapinkoirauros
FIN14559/04
s. 26.1.2004 – 26.4.2013
TOKO VOI, agi 2, BH
hyväksytty poropaimennuskoe, kunniapalkinto poropaimennuskilpailusta
näyttelystä EH

Lonkat: B/B
Kyynärpäät: 1/1
Polvet: 0/0
Silmät: PRA, verkkokalvon totaalinen atrofia 01/2011

Luonnetesti
Toimintakyky, +1 Kohtuullinen
Terävyys, +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu, +1 Pieni
Taisteluhalu, +3 Suuri
Hermorakenne, +2 Tasapainoinen
Temperamentti, +3 Vilkas
Kovuus, +3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys, +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus, +++ Laukausvarma
Yhteensä 231

TOKOSM06094
Kuva: Maija Kultamaa

Arvi oli vähän kuin mittatilauskoira, tiesin haluavani sen jo vuosia ennen kuin sitä oli edes olemassa. Arvin isä Pessi oli koira, josta toivoin saavani jatkoa lapinkoiralaumaani. Pessi oli itseriittoisuuden perikuva, Äijien Äijä, joka mahtipontisuudestaan huolimatta toimi ihmisen mielen lailla arjessa ja silloin tällöin myös kisatilanteissa. Onnekseni Pessi pääsi heilastelemaan ihastuttavan Taika-nartun kanssa ja niin syntyi Arvi – pieni valkoinen koira. Arvi ei koskaan kasvanut suureksi, muuten kuin sydämeltään. Se oli pienistä ulkomitoistaan huolimatta suurenmoinen koira, harrastushommissa aktiivinen ja yritteliäs, uusissa tilanteissa rohkea ja toimintakykyinen ja arjessa helppo ja vaivaton ystävä. Luonteensa puolesta Arvi oli juuri sitä, mitä koiralta toivoin.

Arvi ehti aloittelemaan harrastuskoiran uraa tokon ja agilityn parissa, mutta valitettavasti sillä todettiin jo 2-vuotiaana PRA. Silloin lääkäri lupasi sen sokeutuvan täydellisesti kahdessa vuodessa. Niinpä löin hommat lekkeriksi ja odotin koiraparan sokeutumista pelon sekaisin tuntein. Diagnoosista lähtien Arvin harrastukset olivatkin sitten vain ja ainoastaan tulostavoitteetonta hupailua. Koira kuitenkin kieltäytyi olemasta säälittävä reppana ja se jatkoi huithapelin elämäänsä ilman huolen häivää. Kisoissa se rillutteli liikkeiden väleissä ihan omiaan ja minä vain pöljänä ihastelin, kuinka pieni valkoinen koirani laukkoi hepulissa vinhasti pitkin kehiä (”Voi miten hassu se onkaan!”). No, saimme me rilluttelemallakin tokossa avoimesta kasaan TK2:n ja agilityssä starttasimme pari kertaa kakkosissa.

Ja sitä sokeutumista saimmekin sitten odotella tuplasti lääkärin ennusteen verran. Vasta 7-8 vuotiaana näköongelmat alkoivat jossain määrin näkyä Arvin käytöksessä, jos oikein tarkasti kyttäsi sen puuhia. Lääkäri tosin väitti sitä sokeaksi jo paljon aiemmin, mutta Arvi ei moisista arvioista piitannut, se harrasti silloin vielä humppatokoa ja juoksenteli mm. ruutuun ja merkeille

Syksyllä 2012 Arvin käytös kuitenkin alkoi muuttumaan. Sokea se oli ollut jo hyvän aikaa, mutta vasta nyt se alkoi käyttäytymään kuten sokealta koiralta odottaisi. Se alkoi empimään vieraissa paikoissa ja törmäilemaan isoihin esineisiin ja välillä se oli jotenkin outo, ei tuntunut hahmottavan, mistä suunnasta äänet kuuluivat. Se eksyi joskus kotonakin, pari kertaa se pyrki mm. kiipeämään naulakkoon, vaikka vieressä oli ulko-ovikin auki. Se ei aina tiennyt, missä minä olin tai missä se itse oli. Pari kertaa se lähti metsässä laukkomaan ihan väärään suuntaan, kun kutsuin sitä. Tämä kaikki hämmensi sitä selvästi, eikä se enää painellut lenkeillä edellä, vaan alkoi hipsimään perässäni.

Aistissa neurologi tutki Arvin ja baer-testi kertoi karun totuuden: Arvin kuulo oli lähes mennyttä. Sokeus ja nopeasti huonontunut kuulo olivat jo liikaa yhden koiran kannettavaksi, joten tein lopulta vaikean päätöksen ja päästin Arvin isänsä matkaan pilviporojen paimeneksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s